Welke competenties bezit een goede tekstschrijver?

Kees Lamper

competenties

Welke competenties bezit een goede tekstschrijver? Veel mensen die tekstschrijver willen worden vragen zich af welke competenties zij hiervoor nodig hebben, terwijl bedrijven zich afvragen naar welke competenties zij moeten zoeken in een tekstschrijver. Tekstschrijvers die alle nodige competenties bezitten zijn de beste tekstschrijvers in de markt. Helaas is het zo dat lang niet iedere tekstschrijver de nodige competenties bezit.

10 competenties die iedere goede tekstschrijver bezit

Een goede tekstschrijver is een tekstschrijver die 10 belangrijke competenties bezit. Natuurlijk hoef je niet overal 100% op te scoren. Je kunt nu eenmaal niet goed zijn in alles. Om een goede tekstschrijver te worden heb je onderstaande 10 competenties in voldoende mate nodig. Als er al een goede basis is, dan is het goed mogelijk om te verbeteren en te optimaliseren. Zoek je als bedrijf naar een goede tekstschrijver? Dan is het verstandig om erop te letten of de tekstschrijver van jouw keuze de onderstaande 10 competenties in voldoende mate bezit.

1. Communicatie

Een vrij voor de hand liggende competentie die een goede tekstschrijver bezit is natuurlijk communicatie. Tekstschrijven is communiceren!

2. Creativiteit

Je moet creatief zijn om over ieder onderwerp te kunnen schrijven. Zonder creatieve geest kun je gemakkelijk vastlopen op de meest eenvoudige zaken en dit betekent dat je vaak te maken krijgt met een schrijversblok, ook wel een writer’s block genoemd.

3. Doelgerichtheid

Iedere tekst heeft een doel. Het maakt niet uit of je een promotietekst schrijft, een blog, een vermakelijke tekst of een whitepaper: er is een doel. Als er geen doel is, dan kun je de tekst evengoed niet schrijven. Je wilt iets bereiken met je tekst en dat betekent dat je doelgericht te werk moet kunnen gaan.

4. Flexibiliteit

Allround tekstschrijvers kennen het maar al te goed. Je bent net een paar uur bezig met het schrijven van teksten over een heel specifiek onderwerp en ineens komt er een spoedopdracht binnen over een totaal ander onderwerp. Er zijn twee mogelijkheden.

Optie 1: je slaat de opdracht af en verliest inkomen. Overleg dan met je boekhouder ;-)

Optie 2: je schakelt snel en rondt de spoedopdracht succesvol af.

Een goede tekstschrijver is flexibel en gaat daarom vrijwel altijd voor optie 2, tenzij het in de agenda eenvoudigweg niet mogelijk is om een spoedopdracht te verwerken.

5. Inlevingsvermogen

Als je de gemiddelde goede tekstschrijver vraagt welke competentie het meest belangrijk is voor zijn of haar vak, dan zal deze waarschijnlijk inlevingsvermogen op de eerste plaats zetten. Als tekstschrijver ben je eigenlijk nergens zonder inlevingsvermogen. Je kunt immers niet altijd vanuit je eigen ervaring schrijven. De beste teksten worden geschreven door tekstschrijvers met een groot inlevingsvermogen.

6. Overtuigingskracht

Zeker tekstschrijvers die commerciële teksten schrijven hebben veel overtuigingskracht nodig. Een tekst moet informatief en interessant zijn, maar deze moet vooral ook heel geloofwaardig zijn. Een goede tekstschrijver heeft zo veel overtuigingskracht dat deze de lezer zelfs kan laten geloven dat drollen tegen de muur op kunnen kruipen, bij wijze van spreken natuurlijk.

7. Plannen

Je moet goed kunnen plannen als tekstschrijver. Verreweg de meeste tekstschrijvers hebben met deadlines te maken. Een deadline moet worden behaald. Daar is het een deadline voor. Daarnaast zijn er vaak spoedopdrachten die tussendoor verwerkt moeten worden. Uiteindelijk is er een goede planning nodig om alle opdrachten op tijd aan te leveren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te kunnen inschatten hoeveel tijd een bepaalde opdracht in beslag zal nemen.

8. Stressbestendigheid

Deadlines leveren stress op, zeker als er zaken tegen gaan zitten en de deadline nadert. Als tekstschrijver moet je goed kunnen presteren onder stress. Kun je dit niet? Dan is het niet verstandig om tekstschrijver te worden. Je krijgt namelijk met grote regelmaat te maken met stress, om verschillende redenen.

9. Zelfstandigheid

Natuurlijk moet je zelfstandig kunnen werken als tekstschrijver. Dit betekent niet dat je alleen moet kunnen werken, maar dit betekent vooral dat je in staat moet zijn om problemen in je eentje op te lossen. Moet je over een onderwerp schrijven waar je niets van weet? Dan moet je in staat zijn om zelf alle nodige informatie te verzamelen en er een tekst van te maken alsof deze door een expert geschreven is.

10. Zorgvuldigheid

Een goede tekstschrijver gaat altijd zorgvuldig te werk. Ieder woord moet zorgvuldig gekozen worden, iedere zin moet zorgvuldig worden samengesteld en iedere alinea dient zorgvuldig te worden opgebouwd. Tekstschrijven is zorgvuldigheid met taal.

Zoek jij een goede tekstschrijver?

Je weet nu welke competenties een goede tekstschrijver moet hebben. Zoek jij een tekstschrijver die de nodige competenties bezit? Dan ben je aan het juiste adres bij D-Write One. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies.

Kees Lamper