Piramide schrijven in 3 stappen

Kees Lamper

piramideschrijven

Het leesgedrag van de mens verandert steeds, en de teksten moeten daar op aangepast worden. Piramide schrijven is goede methode om aandacht van de lezer te trekken en te behouden. Maar wat houdt piramide schrijven eigenlijk in?

Wat is piramide schrijven?

Piramide schrijven is een vorm van schrijven waarbij je gestructureerd te werk gaat. Piramide schrijven heeft 4 stappen, dit zijn:

  • Denk: Een tekst schrijven kan soms lang duren, er komt vaak ook meer bij kijken dan dat men verwacht. Bij piramide schrijven is het belangrijk om van te voren een aantal dingen te bepalen. Denk na over de doelgroep van jouw tekst, over het probleem of vraag van de lezer en over de boodschap van jouw tekst.
  • Structuur: De structuur van jouw tekst in een van de belangrijkste onderdelen, als de structuur niet goed is wordt een tekst een stuk minder aantrekkelijk om te lezen. Om de juiste structuur te creëren moet je onderzoeken welke vragen de kernboodschap bij de lezer oproept, je antwoorden formuleren en je antwoorden onderbouwen met feiten.
  • Concepttekst: Voordat je een definitieve tekst gaat schrijven is goed eerst een concepttekst te schrijven. Het voordeel van een concepttekst is dat je alvast een opzet hebt voor je definitieve tekst, je hoeft bij je concepttekst natuurlijk geen rekening te houden met alinea’s etc.
  • Concept uitwerken tot definitieve tekst: Als je klaar bent met je concepttekst en weet wat je eventueel zou willen aanpassen kun je jouw definitieve tekst gaan schrijven. Zorg ervoor dat je in alinea’s schrijft, de alinea’s verbind met elkaar en structuurwoorden gebruikt.

Aandacht trekken van de lezer

Het gaat bij piramide schrijven allemaal om de aandacht van de lezer, je wilt natuurlijk de aandacht trekken en vervolgens ook vasthouden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die teksten lezen op internet beginnen met de kop te lezen, vervolgens lezen zij de eerste regels onder de kop en daarna scannen zij de tekst pas. Als de lezer de tekst scannen kijken zij voornamelijk naar tussenkoppen, afbeeldingen, hyperlinks en de opmaak van de tekst.

Bij piramide schrijven val je eigenlijk meteen met de deur in huis, je start namelijk met de boodschap van de tekst. Hiermee trek je de aandacht van de lezer, na de kernboodschap ga je over de minder belangrijke informatie. In dit gedeelte kan de lezer nog wat meer informatie over het onderwerp vinden en eventuele argumenten lezen. Als laatste krijg je de minst belangrijke informatie, dit is minst interessante stukje van de tekst. Toch lezen mensen vaak nog door en wordt ook de minst belangrijke informatie goed gelezen. Als je op deze manier een tekst schrijft behoud je het beste de aandacht van de lezer en is de tekst het meest interessant.

Kees Lamper
Laatste berichten van Kees Lamper (alles zien)