Je scooter starten met een kickstart, hoe werkt dat?

Kees Lamper

scooter starten
scooter kickstart

Je wilt ’s ochtends vertrekken maar je scooter wil maar niet starten. Vaak als het kouder begint te worden hebben scooters hier last van, je scooter wil dan niet starten met de elektrische starter.

Gelukkig kun je jouw scooter ook nog op een andere manier starten, namelijk met de kickstarter. Maar wat moet je nou eigenlijk doen als jouw scooter ook niet start met de elektrische starter? In dit artikel proberen wij jou daarbij te helpen.

Wat moet je doen als jouw scooter niet wilt starten?

Het is erg vervelend als jouw scooter niet meer wil starten, zeker in de ochtend als je naar werk of naar school moet. Als eerste probeer je jouw scooter te starten met de elektrische start, Wilt hij niet starten? Geef dan een aantal keer droog gas, hiermee spuit je benzine direct de cilinder in waardoor hij makkelijker zou moeten starten. Als je een aantal keer droog gas hebt gegeven (niet meer dan 10 keer) dan kun je het nog eens proberen. Door droog gas te geven spuit je benzine direct de carburateur in, hierdoor start jouw scooter een stuk makkelijker.

Wil je scooter nog niet starten? Probeer dan de kickstart. De kickstart is een klein pedaal aan de linkerkant van jouw scooter, vaak zit deze ingeklapt. De kickstart is een mechanisme dat geen stroom nodig heeft. ls de accu van jouw scooter leeg is kun je hem vaak alsnog gewoon starten met de kickstart.

Hoe start je een scooter met de kickstart?

 1. Check of jouw scooter een kickstart heeft. De kickstart zit aan de linkerkant van jouw scooter ter hoogte van het achterwiel.
 2. Controleer of er nog brandstof in jouw scooter zit, draai de tankdop open en kijk of er nog voldoende in zit. Kijk ook echt even in de tank en niet alleen op de brandstofmeter, deze kan namelijk wat anders aangeven.
 3. Zorg ervoor dat de zijstandaard volledig is ingeklapt, als deze niet volledig is ingeklapt zal jouw scooter ook niet starten. Dit heeft te maken met een beveiliging die op de scooter zit.
 4. Doe de sleutel van jouw scooter in het contact en draai deze een kwartslag , als de sleutels er niet in zitten en geen contact maken zal de scooter ook niet starten. Als je de sleutel een kwartslag draait zie je als het goed is verlichting op het dashboard branden en zouden de toeter en de knipperlichten het moeten doen. Als de verlichting niet brandt en de toeter en het knipperlicht het niet doet, dan is de kans groot dat er een zekering kapot is.
 5. Als je al deze stappen hebt doorlopen kun je beginnen met het proberen van kickstarten. Zorg dat je scooter op de middenstandaard standaard en geef eerst een aantal keer droog gas , doe dit niet vaker als 10 keer.
 6. Zodra je een aantal keer aan je gashendel hebt gedraaid kun je de linker rem ingedrukt houden en beginnen met kicken. Kick een paar keer met een snelle en vloeiende beweging, doe dit niet meer dan 10 keer.
 7. Start jouw scooter nog niet? Wacht dan eerst even een aantal minuten, als je direct weer gaat kicken is er een kans dat je scooter verzuipt. Als je even hebt gewacht probeer de scooter dan weer te kicken , geef dit keer een beetje gas bij terwijl je aan het kicken bent. Zo zou hij moeten starten.
 8. Als jouw scooter nu nog niet start dan is de kans groot dat er wat mis is. Je kunt dan het beste je scooter naar een scooterzaak brengen, aangezien zij het meeste verstand ervan hebben.

Heeft elke scooter een kickstart?

Nee , niet elke scooter heeft een kickstart. Dit heeft te maken met het type blok van de scooter. De meeste scooters hebben een blok met een carburateur, dit houdt in dat de benzine in jouw scooter verdampt wordt en daarna in de cilinder wordt gezogen en door de bougie wordt ontstoken.

Nieuwere scooters (vanaf 2019) hebben vaak een injectie blok. Een injectie blok houdt in dat er geen carburateur aanwezig is maar injectoren die elektrisch bedien d worden. De injectoren worden aangestuurd door een computer genaamd de ECU, de ECU meet een aantal dingen in jouw scooter bijvoorbeeld: Hoeveel gas jij geeft, de temperatuur van het blok, het toerental etc. De ECU met doormiddel van sensoren deze data en zorgt er dan voor dat het ontstekingsmoment juist is en dat er een juiste hoeveelheid brandstof geïnjecteerd wordt. Een scooter met een injectieblok kan heeft dus geen kickstart en is alleen elektrisch te starten.

Hoe werkt de kickstart van een scooter?

De kickstart van een scooter zit ingewikkelder in elkaar dan dat een hoop mensen denken, er net wat meer achter dan alleen pedaal op je scooter. Een kickstart bestaat uit aantal onderdelen, om het overzichtelijk te houden hebben wij deze voor je op een rijtje gezet:

 • Kickstart as
 • Kickstart bus
 • Carterdeksel
 • Kickstart rondsel
 • Rondselveer
 • Carterdeksel pakking
 • Kickstart veer
 • Pedaal rubber
 • Kickstart pedaal

Dit zijn alle onderdelen van het kickstartmechanisme, het is van belang dat alles goed gesmeerd is omdat het anders vast kan lopen. Als een scooter vaak buiten staat en er vrijwel nooit gebruik gemaakt wordt van de kickstart dan is de kans groot dat de kickstart vast loopt. Zorg er dus voor dat hij goed gesmeerd is en dat je hem eens in de zoveel tijd (ook al start jouw scooter elektrisch) eventjes start doormiddel van de kickstart.

De kickstart brengt de krukas in beweging, aan de krukas zit een zuiger, de ontsteking en de drijfstang. Als je begint met kicken breng je de krukas in beweging waardoor er brandstof aangezogen wordt en je elektriciteit opwekt. Nu vraag jij je misschien af of je accu vol moet zitten om je scooter te kunnen starten doormiddel van de kickstart? Nee dat hoeft niet, door je scooter te kickstarten wek je genoeg elektriciteit op om de bougie een vonk te laten geven.

Kees Lamper
Laatste berichten van Kees Lamper (alles zien)