Hielspoor; wat kun je er tegen doen?

Kees Lamper

hielspoor

Hielspoor is een vervelende pijn in die zich bevindt in de hiel. De pijn komt door een pees die vastzit aan de onderkant van de hiel. Hielspoor komt regelmatig voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar maar bij kinderen komt het over het algemeen erg weinig voor. Hielpijn bij kinderen heeft vaak een andere oorzaak, vaak is dit de ziekte van Sever.

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor ontstaat doordat er lang of veel spanning op de pees heeft gestaan onder de voet. De pees trekt hard aan de plek waar deze aan vast zit en dat zorgt voor de pijn. Er zijn een aantal redenen waardoor hielspoor kan ontstaan.

  • Veel overgewicht
  • Lang staan of lang achter elkaar lopen
  • Hardlopen
  • Weinig beweging
  • Een korte achillespees
  • Korte kuitspier
  • Een platte onderkant van de voet of een holle onderkant in de voet

Hoe kan je hielspoor behandelen?

Er zijn een aantal verschillende manier om hielspoor te behandelen. Er zijn een aantal verschillende behandelingen, welke behandeling juist is voor jou hangt af van de intensiteit van de klachten en hoe lang je er al mee rondloopt. Bij hielspoor hoef j niet altijd naar een arts, er zijn ook manieren om dit zelf te behandelen. Er zijn speciale zooltjes voor hielspoor en hielspoor oefeningen die je kunt doen, hierdoor kunnen de klachten van hielspoor verminderen of verdwijnen. Bij veel pijn in de hiel kan je ook paracetamol slikken om de pijn iets te verlichten.

Zijn hielspoor en peesplaatonsteking hetzelfde?

Hielspoor en peesplaatonsteking worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt omdat de symptomen erg veel op elkaar lijken. Maar wat is dan eigenlijk het verschil? Bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een stukje uitstekend bot aan de onderkant van het hielbeen en bij een peesplaatonsteking is dit niet het geval. Bij een peesplaatontsteking is de pijn meestal het ergst in de ochtend of als je een tijdje hebt gezeten.

Kees Lamper