De voordelen van een professionele lichtontwerper

Kees Lamper

licht

Licht is een belangrijk onderdeel van jouw huis of pand, maar het uitkiezen van verlichting en het de juiste verlichting creëren is erg lastig. Daarom is een lichtontwerpen de juiste oplossing, een lichtontwerper houdt zich bezig met het opstellen van juiste verlichting in een ruimte. Bij het uitkiezen van verlichting moet je met een hoop dingen rekening houden, wat is de juiste type verlichting, waar wil je het plaatsen, hoeveel wil je er plaatsen, wat is het budget en welke sfeer wil je creëren?

In een keuken wil je genoeg licht hebben om te koken maar het licht wel weer kunnen dimmen zodra je klaar bent. In de badkamer is warm licht erg fijn en is het handig om genoeg verlichting te hebben als je voor de spiegel staat. Als je gaat douchen of in bad gaat wil je het licht juist weer anders instellen.

Wat doet een lichtontwerper?

Een lichtontwerper houdt zich bezig met het maken van een lichtplan, een lichtplan is bijvoorbeeld een combinatie van functionele verlichting, sfeerverlichting en accenten. Sfeerverlichting is vaak persoonlijk en is bijvoorbeeld te gebruiken boven de eettafel. Functionele verlichting zorgt er voor dat de ruimte genoeg verlicht wordt om bijvoorbeeld een boek te lezen, te kunnen werken etc.

Hoe ziet een lichtplan eruit?

Als eerste wordt op een plattegrond het stippenplan bepaalt. Als het stippenplan bepaalt is wordt bepaalt welke armaturen het worden en waar de komen te zitten. Daarna word aangegeven welke verlichting allemaal samen geschakeld wordt en vanaf welke schakelaar dit gebeurt. Vervolgens word het plan uit gewerkt van een lijst met armaturen en de technische specificaties die nodig zijn voor de installateur.

Kees Lamper
Laatste berichten van Kees Lamper (alles zien)