De 9 meest irritante collega’s

Kees Lamper

irritante collega's

Irritante collega’s zijn in bijna ieder bedrijf wel te vinden. Soms zijn dit mensen die gewoon niet erg fijn in de groep passen, waardoor ze al snel als irritant worden bestempeld door slechts een paar mensen. Soms gaat het om mensen die echt door iedereen irritant worden gevonden en dan ligt het toch wel vaak echt aan die ene collega. De roddeltante (of oom) wordt het vaakst genoemd als de meest irritante collega. Er zijn nog 9 andere collega’s die we ronduit irritant vinden en waarvan al snel het stoom uit onze oren komt.

Irritante collega’s met een bepaald karakter

Bijna iedereen heeft wel verhalen over die ene irritante collega op het werk, nu of in een vorige baan. De mensen die worden omschreven als de meest irritante collega’s hebben allemaal een specifiek karakter. Irritante collega’s vallen allemaal binnen een bepaalde groep persoonlijkheden waar veel mensen gewoonweg niet mee om kunnen gaan.

We houden er niet van of we zijn er ronduit tegen. Bewezen is wel dat deze irritante collega’s de productiviteit van het team geen goed doen. Dit zijn de 9 meest irritante collega’s.

1. De betweter

Collega’s die bij ieder verhaal, bij ieder feit en bij iedere uitspraak de wenkbrauwen omhoog trekken. Die mensen die direct roepen dat je ongelijk hebt en zelf wel even vertellen hoe het zit voordat jij de kans hebt gekregen je verhaal af te maken. Betweters behoren zonder meer tot de meest irritant collega’s.

Heb jij nieuwe schaatsen gekocht? De betweter heeft de beste noren besteld!

2. De narcist

Collega’s met narcistische trekjes zijn heel irritant. Het lijkt wel alsof de hele wereld bestaat uit die ene collega, maar dit geldt alleen voor de collega zelf natuurlijk. Je weet wel, die collega die de hele dag in de spiegel kijkt, rondloopt met een opgepompte borst en al lacht bij de gedachte aan zichzelf. Daar zitten we niet op de wachten op het werk.

3. De brombeer

Voor de brombeer is het werk nooit compleet. Als het team iets heeft afgerond, dan komt de brombeer naar voren om te vertellen wat er allemaal mis is met het afgeronde project. Het is nooit goed genoeg en er is altijd reden om ergens over te ‘brommen’. Daar worden we niet vrolijk van!

4. De hielenlikker

Een enorme glimlach als de werkgever of leidinggevende langs het bureau loopt, de slijmerige uitspraken en dat wel heel harde werken alleen op die momenten dat de werkgever of leidinggevende in de buurt is. Die collega die altijd bereid is om de kont van zijn of haar meerdere te kussen, hopelijk enkel spreekwoordelijk, valt ook zeker onder de meest irritante collega’s.

5. De eenling

In het rijtje meest irritante collega’s vinden we ook de eenling, maar niet zo zeer omdat wij ons storen aan die persoon, maar meer omdat wij er gewoon geen hoogte van krijgen. Eenlingen mengen zich niet in gesprekken, praten zelden of nooit en zitten het liefst met oordopjes in, met of zonder muziek. We krijgen er geen contact mee en dat vinden we irritant.

De gesprekken met de eenling gaan niet over wat hij of zij dit weekend gedaan heeft. Hooguit dat er nieuwe paardrijkleding besteld is.

6. De overdrijver

Die collega die elk weekend een vis van wel een meter lang vangt, die bij elk verhaal vertelt dat het ‘niet normaal’ was en die alles altijd beter, mooier en duurder heeft. Mensen die constant vermoeien met sterke verhalen waar niemand in geïnteresseerd is worden gezien als irritante collega’s. Zij worden ook al snel leugenaars genoemd, omdat men ervan overtuigd is dat de verhalen te mooi zijn om waar te zijn.

7. De luilak

De typische luilak plant de voeten op het bureau wanneer er het maar kan, vouwt de handen achter het hoofd en ligt in de stoel alsof al het werk al gedaan is.. om 09.00 uur ’s morgens. De collega die veel minder doet dan de anderen, maar wel minimaal hetzelfde betaald krijgt.

8. De zeikerd

Zeurende mensen die zeuren om het zeuren zonder dat er echt iets te zeuren valt. Juist ja! Mensen die voortdurend zoeken naar collega’s om tegenaan te zeiken over hoe moeilijk het allemaal is. Die collega die altijd moeilijk kijkt en overal van moet zuchten. Onder de meest irritante collega’s hoort de typische zeikerd zeker thuis, vooral omdat we vaak al moe worden als deze collega de mond open doet.

9. De mailverslaafde

Een nieuwe naam onder de meest irritante collega’s, namelijk de mailverslaafde. Die is echt helemaal van deze tijd. Deze collega checkt voortdurend de mail op de telefoon én op de computer. Erger nog, deze collega stuurt een mail nog een keer als je niet snel genoeg antwoord geeft, gewoon omdat de mail dan opnieuw bovenaan in je inbox komt te staan. Irritant!

Heb jij ook van die irritante collega’s?

Wij hebben alleen met collega’s, klanten en opdrachtgevers te maken via de mail, of bij uitzondering telefonisch, dus wij mogen niet mopperen. Gelukkig hebben wij geen irritante collega’s waar we de hele dag naast moeten zitten, maar wij hebben ook geen leuke collega’s om gezellig mee te praten of om eens mee te sparren. Wij zijn heel benieuwd naar jouw meest irritante collega’s.. Vertel!

Kees Lamper
Laatste berichten van Kees Lamper (alles zien)